całka
Mateusz: Całka
x2sinx
∫−−−−−−−dx=
cos3x
Mogłby ktoś chociaż mnie naprowadzić jak to zrobić?
24 maj 20:24
Jakub: Dwa razy korzystam z całkowania przez części
2138
| | sinx | |
= ∫x212(cos−2x)' dx = <− sprawdź, że 12(cos−2x)' = |
| |
| | cos3x | |
=
12∫x
2(cos
−2x)' dx =
=
12( x
2cos
−2x − ∫(x
2)'cos
−2x dx )=
| | 2x | |
= 12 x2cos−2x − 12∫ |
| dx = |
| | cos2x | |
=
12 x
2cos
−2x −
12∫2x(tg x)' dx =
=
12 x
2cos
−2x − ∫x(tg x)' dx =
=
12 x
2cos
−2x − ( xtgx − ∫(x)'tg x dx ) =
=
12 x
2cos
−2x − xtgx + ∫tg x dx =
=
12 x
2cos
−2x − xtgx − ln|cosx| = to jest już koniec, nie ma już nic, jesteśmy wolni,
możemy iść
24 maj 23:00
Mateusz: WIELKIE dzięki

Sam bym na to nie wpadł

I szczerze mówiąc nie wiem jak wykombinowałeś to
przekształcenie na początku

Pozdrawiam.
24 maj 23:09
Mateusz: ah, 1/2(cos
−2x) to pochodna, wszytko jasne
24 maj 23:26
AS: do wyniku należy dodać jeszcze C
25 maj 06:40