?
Patryk: sin4γ+sin2γcos2γ+cos2γ ,przedstaw w prostrzej postaci
3 gru 18:15
Mati_gg9225535: czy tam na koncu nie mialo byc cos4γ ?
3 gru 18:16
Patryk: nie
3 gru 18:18
Mati_gg9225535: ok
3 gru 18:19
Mati_gg9225535: | | cos2y | |
sin4γ+sin2γcos2γ+cos2γ = sin2γ(sin2y + cos2y + |
| )= |
| | sin2y | |
| | cos2y | |
= sin2y ( 1 + |
| ) = sin2y + cos2y = 1 |
| | sin2y | |
chyba tak
3 gru 18:25
Patryk: dzięki, odpowiedz się zgadza,jak będę miał coś jeszcze z czym sobie nie radze to napisze
3 gru 18:28
Mati_gg9225535: ok tylko pisz w tym temacie zeby balaganu nie robic
3 gru 18:29
Patryk: ok
3 gru 18:30
Patryk: określ znaki liczby
cos40o−cos50o
wychodzi mi ujemna a w odpowiedziach jest dodatnia
3 gru 19:02
Patryk: albo dobra chyba już wiem
3 gru 19:03
ICSP: cos dla przedziału (0;π) jest malejący dlatego cos40 > cos50
3 gru 19:04
Patryk: zbadaj czy liczba t jest okresem funkcji f (nic nie wiem o okresie)
f(x)=sin2x, t=π
3 gru 21:27
Patryk: no może troche
3 gru 21:28
aniabb: jest
3 gru 21:28
Patryk: można to szybko wykazać algebraicznie ?
3 gru 21:30
Patryk: ?
3 gru 21:42
Patryk: ?
4 gru 20:03
Mila:
f(x)=f(x+T), T −stała niezależna od x
sin2x=sin2(x+T)⇔
sin2x−sin(2x+2T)=0⇔
| | 2x+2x+2T | | 2x−2x−2T | |
2cos |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
2cos(2x+T)*sin(−T)=0
cos(2x+T)=0 lub sin(T)=0
2x+T=0 +kπ nie odpowiada, bo T zależne od x, lub T=kπ
dla k=1 mamy T=π okres zasadniczy
4 gru 22:26