ciągi
kinga : Długość boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny. Wykaż, że jesli obwod trojkąta jest rowny
12cm, to co najmniej jeden z boków ma długosc 4cm
3 gru 17:56
ICSP: boki :
a − r , a , a+r
12 = a−r + a + a + r
3a = 12
a = 4
c.n.u.
3 gru 17:58
Bogdan:

a − r + a + a + r = 12 ⇒ 3a = 12 ⇒ a =
3 gru 17:58
Mati_gg9225535:

a + b + c = 12
a,b,c − c. arytmetyczny o różnicy r
a
1= a
a
2= b = a
1 + r = a + r
a
3= c = a
1 + 2r = a + 2r
a + a + r + a + 2r = 12
3a + 3r = 12
a+r = 4 = b
b = 4 c.k.d.
3 gru 18:00
;): Czyli wszytskie boki mają po 4 ?
3 gru 18:02
Mati_gg9225535: niekoniecznie, dlaczego ? pokazales ze jeden ma dlugosc 4, a masz wykazac ze co najmniej jeden
ma tyle wiec dowod konczy sie na tym
3 gru 18:04
Mati_gg9225535: jeden ma 4, drugi ma 4−r, a trzeci ma 4+r według założeń kolegów
u mnie a jest równe 4−r, b jest równe 4 a c jest równe 4+r
3 gru 18:05