Całki
digits: Oblicz całkę funkcji wymiernej
| x | | A | | B | |
| = |
| + |
| ⇔ |
| (x+1)(2x+1) | | x+1 | | 2x+1 | |
x=A(2x+1)+B(x+1)⇔
x=2Ax+A+Bx+B
| | x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| | (x+1)(2x+1) | | x+1 | | 2x+1 | |
|t=x+1| |u=2x+1|
|dt=dx| |du=dx|
| | 1 | | 1 | |
=∫ |
| −∫ |
| =ln|t|−ln|u|+C=ln|x+1|+ln|2x+1|+C |
| | t | | u | |
Może ktoś sprawdzić czy rozwiązałem ten przykład dobrze
3 gru 17:33
Krzysiek: źle druga całka
u=2x+1
du=2dx
i brakuje minusa w wyniku (bo przed całką masz minus)
3 gru 17:37
ICSP: | | 1 | |
Krzysiek a mogę w drugiej całce wyłączyć |
| przed całke a potem ze wzoru na ∫ |
| | 2 | |
3 gru 17:47
digits: aha dzięki
czyli druga całka
| | 1 | du | | 1 | | du | | 1 | | 1 | |
∫ |
|
| = |
| ∫ |
| = |
| ln|u|= |
| ln|2x+1| |
| | u | 2 | | 2 | | u | | 2 | | 2 | |
3 gru 17:47
Krzysiek: ICSP, tak.
digits, brakuje minusa.
3 gru 17:49
Krzysiek: digits, tzn ta całka dobrze ale ogólnie w przykładzie był jeszcze minus.
3 gru 17:49
digits: no to wiem, że brakuje ale chodziło mi tylko o samą postać bez znaków

ok dzięki
3 gru 17:51