Tożsamości trygonometryczne
Zenek: | sin2x | | cosx | | x | |
| * |
| =tg |
| |
| 1+cos2x | | 1+cosx | | 2 | |
Próbuje rozwiązywać i napiszę moje przekształcenia
| | 2*sinx*cosx | | cosx | |
L= |
| * |
| |
| | sin2x+cos2x+cos2x−sin2x | | 1+cosx | |
| | 2*sinx*cosx | | cosx | |
= |
| * |
| |
| | 2cos2x | | 1+cosx | |
Tutaj skraca mi się jeden kwadrat oraz cosx i wychodzi
| | 2*sinx*cosx | |
= |
| |
| | 2cosx+cos2x−sin2x+cos2x | |
I dalej nie mam pomysłu, mój następny zapis to
| | 2*sinx*cos* | |
= |
| = |
| | 2cos2x+2cosx−sin2x | |
Może ma ktoś jakąś wskazówkę?
3 gru 17:28
Mati_gg9225535: a próbowałeś wyjść od całej tezy? jesli masz sprawdzic czy jest to tożsamosc to mozesz wyjsc od
calej tezy
3 gru 17:33
Zenek: Sorry, że nie napisałem, ale jest udowodnij, także teza się zgadza.
3 gru 17:36