dynamika
mekon:

Jaka jest masa belki
ciężar każdego krążka 2N
F=6N
3 gru 17:13
rewak: 2t
3 gru 17:15
mekon: belka jest oczywiście w równowadze.
Pomoże ktoś?
3 gru 17:24
+-: ten środkowy krążek też jest zamocowany do belki tak jak drugi koniec liny, jeżeli tak, to siła
jest zwielokrotniona czterokrotnie czyli łączny ciężar podnoszony wynosi 24 N , zczego 4N to
2 luźne krążki
3 gru 17:46
mekon: tak tam jest lina na środku, ale czemu mówisz że jest czterokrotne zwiększenie siły jak tylko w
3 miejscach?
3 gru 17:54
mekon: ciągnie do góry?
3 gru 17:54
mekon: aha patrze na te linki że 4 jest, i co teraz jak znaleźć tą masę tej belki?
3 gru 17:56
mekon: F=mg
m=F/g
m=2kg
ok dzięki
3 gru 17:57