Granice ciągów
Zuza: | | kn+k | |
Dla jakich wartości parametru k ciąg an= |
| ma granicę równą 2 ? |
| | (k+1)n−5 | |
Jak zacząć takie zadanie?
3 gru 17:06
pigor: ... gdy iloraz współczynników przy n jest równy 2 , czyli tu ,
| | k | |
gdy |
| =2 i k≠−1 ⇔ k=2k+2 ⇔ k= −2 . ...  |
| | k+1 | |
3 gru 17:12
Zuza: hmm w odpowiedziach jest k=2
3 gru 17:14
Zuza: a jak to wywnioskować ze to zależy od tego ilorazu?
3 gru 17:14
pigor: .. to zapomnieli znaku minus ... i tyle , a jak chcesz się upewnić, to podstaw sobie k= ±2
i zobacz jakie ci wyjdą granice . ...
3 gru 17:18
3 gru 17:20
Zuza: | 2n+2 | | 2+2n | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| 3n−5 | | 3−5n | | 3 | |
3 gru 17:21
pigor: ... dobre pytanie, a więc
| | kn+k | | n(k+kn) | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | (k+1)n−5 | | n(k+1−5n) | |
| | k+kn | | k | |
= limn→∞ |
| = |
| = 2 ⇔ k=2(k+1) ⇔ k=−2 . ...  |
| | k+1−5n | | k+1 | |
3 gru 17:25
pigor: .. , no, a podstaw "moje" k=−2 i co otrzymasz . a więc kto ma rację

. ...
3 gru 17:27
Zuza: Noo teraz to rozumiem

dzięki wielkie
3 gru 17:28
Zuza: zwracam honor
3 gru 17:28