Granica funkcji
Krzysiek: Oblicz:
lim (1+cosx)
12x−π = (1+cosx)
cosxcosx(2x−π)
| | 0 | |
Nie wiem co dalej, bo zostanie mi e |
| |
| | 0 | |
:(
3 gru 16:42
Maslanek: | | 1 | |
(1+cosx)=(1+ |
| )cosx*1/cosx=ecosx dla lim x→∞ |
| | 1/cosx | |
Wtedy lim (x→
∞) e{cosx*
12x−π = e
0 = 1.
Ale nie wiem czy to jest ok
3 gru 16:48
Krzysiek: To będzie (1+cosx)
1cosx*
cosxx*x*
2x−π+2x*
12x
Wtedy
(1+cosx)
1cosx → e
I zostanie e
−12
?
3 gru 16:49
3 gru 16:50
Krzysiek: cosx=sin(π/2 −x)
| sin(π/2−x) | | −1 | |
| → |
| |
| −2(π/2−x) | | 2 | |
zatem całość zmierza do e
−1/2
3 gru 16:52
Krzysiek: A co powiesz na mój pomysł?
3 gru 16:57
Krzysiek: | | 2π | |
Poza tym −π+ |
| → 0, nie do 2 |
| | 2 | |
3 gru 16:59
Krzysiek: to co napisałeś jest źle, zauważ, że x→π/2
więc cosx/x *x→0
2x/(−π+2x)→π/0...
3 gru 17:01
Krzysiek: | | cosx | | π | |
A dlaczego |
| *x przy x→ |
| → 0? |
| | x | | 2 | |
| | π | | π | | 0 | |
Bo cos |
| →0, a x→ |
| i zostanie |
| ? |
| | 2 | | 2 | | | |
3 gru 17:08
Krzysiek: no tak.
tylko 'zostaje' 0/(π/2) *π/2 =0
3 gru 17:12
Krzysiek: | | cosx | |
To żeby skorzystać z granicy |
| =1 |
| | x | |
3 gru 17:21
Krzysiek: ale nie ma takiej granicy...
jest co najwyżej:
| | cosx | |
a przeciez: |
| ma 'normalną' wartośc gdy wstawisz x=π/2 (nie ma symbolu nieoznaczonego) |
| | x | |
3 gru 17:25
Krzysiek: W mordę... Za dużo na raz się dzieje. Nie zdam tego kolosa w czwartek
3 gru 17:28
Krzysiek: | | | | 1 | |
Powiedz mi jeszcze raz, jak z |
| zrobiło się |
| |
| | | | 2 | |
3 gru 17:37
Krzysiek: | | sint | |
skorzystałem z granicy: |
| →1 |
| | t | |
dla t→0
w tym przypadku: t=π/2 −x
więc gdy x→π/2 to t→0
i nie 1/2 tylko −1/2
3 gru 17:38
Krzysiek: Ładnie żeś to "rozkminił". Dzięki.
3 gru 17:41
Krzysiek: zawsze najpierw patrz czy masz symbol nieoznaczony, jak nie masz to wstawiasz za 'x' granicę i
liczysz. a jak masz symbol nieoznaczony to jak już nie wiesz jak to policzyć(granicę) to
reguła de l'hospitala prawie zawsze pomoże.
3 gru 17:46
KOnussssik: czary panowe, czary...
3 gru 17:47
Krzysiek: Nie czary matematyczny KOnussssiku lecz doświadczenie
3 gru 17:57