Równania
Karolcia_: Rozwiąż równania:
a) 2x(x−1)−x2=(1+x)x
b) (1+x)(2−3x)=1,5x(1−2x)
c) (0,5x−4)x=0,25(1+2x2)
3 gru 16:42
think: Karolcia mnożysz, redukujesz wyrazy podobne czyli x
2 z x
2
x z x
a stałe ze stałymi
x na jedną stronę a liczby na drugą, dzielisz przez to co stoi przy x−ie i po zawodach
3 gru 16:50
Karolcia_: czyli w a) ma wyjść 0
nie mogę sb poradzić z b)
3 gru 16:53
think: a) masz dobrze co do b) to policz je tutaj a zobaczę co Ci nie wychodzi
3 gru 16:54
Karolcia_: (1+x)(2−3x)=1,5x(1−2x)
−1x−1x=1,5x−3x
nie wiem co dalej
3 gru 16:55
think: (1 + x)(2 − 3x) = 1*(2 − 3x) + x(2 − 3x) = ...
oraz
3 gru 16:56
think: robisz błąd przy wymnażaniu nawiasów oraz zapominasz o kwadratach
3 gru 16:57
Karolcia_: ok dzięki za pomoc
3 gru 16:57
think: proszę
3 gru 16:59
przemek: A 2x(x−1)−x2=(1+x)x
2x2−2x−x2=x+x2
x=0
B (1+x)(2−3x)=1,5x(1−2x)
2−3x+2x−3x2=1,5x−3x^
−2,5x=2
x=−0,8
C (0,5x−4)x=0,25(1+2x2)
0.5x2−4x=0,25+0,5x2
−4x=0.25
x=−1/16
3 gru 17:10