Zadanie z fizyki
123: Soczewka plasko−wklęsła ma promien krzywizny powierzchni bocznej,równy R=40cm.Wykonana jest z
materiału o współczynniku załamania ns=1,40.Ile wynosi ogniskowa tej soczewki,umieszczonej
w przezroczystej cieczy o współczynniku załamania no=1,60 ?
3 gru 16:41
Maslanek: | 1 | | nsocz | | 1 | | 1 | |
| =( |
| −1)( |
| + |
| |
| f | | not | | R1 | | R2 | |
Dla soczewki płaskiej: R=
∞
3 gru 16:43
123: Dzięki, ale mam jeszcze 1 pytanie. Powinno tu wyjść 3,2m, czy inaczej, bo mi tyle wyszło?
3 gru 17:40