matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
pan całka:
Witam. Mam problem z całką. Jest to przy zadaniu z całkowania przez części.
2x
3
∫
1+2x
2
3 gru 16:37
Maslanek:
x
2
= t 2x dx = dt
2x
3
x
2
t
t
∫
dx=∫
x dx = ∫
dt = ∫
dt =
1+2x
2
1+2x
2
1+2t
2(t+1/2)
1
t+1/2−1/2
1
1/2
= ∫
*
dt =
∫ 1−
dt =
2
t+1/2
2
t+1/2
1
1
=
*(t−
ln|t+1/2|)
2
2
3 gru 16:42