trygonometria
Alois~: rozwiąż nierownosci:
2) tg(2x−1) ≤
√3
3) 2|sinx| ≤
√3
4) 2cos
2x > 1
3 gru 16:32
Alois~: STARAŁAM SIĘ ZROBIC ALE I TAK NIE SĄ TO PEŁNE ODPOWIEDNIE ROZWIAZANIA
| | π | | 2kπ | |
x< |
| + |
| ( nie jest to pełne)
|
| | 9 | | 3 | |
| | π | | kπ + 1 | |
x≤ |
| + |
| ( też nie jest pełne) |
| | 6 | | 2 | |
3 gru 18:46
Alois~: mogłby ktos zerknac
3 gru 19:23
Alois~: podbijam nadal
3 gru 20:04
krystek: | | π | | π | |
Nierówności na podstawie wykresu 3x= |
| +2kπ lub 3 x=− |
| +2kπ i wylicz x |
| | 3 | | 3 | |
3 gru 20:07
Alois~: krystek PRAWIE tak zrobiłam ale skąd się tam bierze że
| | π | | 2kπ | | 5π | | 2kπ | |
x ∊( |
| + |
| , co wyliczylam |
| + |
| ) |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
3 gru 20:17
krystek: | | 1 | | π | | π | |
Poniewaz |
| można zapisać zamiast − |
| tak: 3x=2π− |
| +2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
3 gru 20:21
Alois~: o faktycznie czyli nie jak normalnei rozwiazywałam to jak jakies a i −a to bylo ok?
3 gru 20:26
krystek: Tak ponieważ cos jest dodatni w I i IV ćwiartce
Ten kąt możemy oznaczyc jako −α lub 360−α
3 gru 20:29