logarytmy
EL: Wiedząc, że log12 = a i log2 = b, oblicz log90.
Z góry dzięki
3 gru 15:59
asdf: na pewno log2 = b?
3 gru 16:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ja inaczej napiszę ... czy na pewno log90
a nie np. log 72
3 gru 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna: cholera
jasne że log90

a = log12 = log(2*6) = log(2*2*3) = log(2
2) + log3 = 2log2 + log3 = 2b + log3
stąd wyznacz log3
log90 = log(3
2*10) = 2log3 + log10 = 2log3 + 1
wstawiasz za log3 to co wyznaczyłeś/−aś i masz wynik
3 gru 16:11
+-: czy wiadomym jest, że log10=1
3 gru 16:14
asdf: Wynikiem powinnno być wyrażenie z parametrami bez logarytmów czy może być z logarytmami?
3 gru 16:15
Mila: log90=log(9*10)=log10+log9=1+2log3
a=log12=log(4*3)=log4+log3=2log2 +log3=2b+log3
log3=a−2b
log 90=1+2(a−2b)
3 gru 16:26