prawdopodobieństwo
maciek: 1.Oblicz:
a) P(A'∩B'), jeśli P(A)=0,7, P(B)=0,6, P(A∩B)=0,5
b)P(A\B), jeśli P(A)=0,65, P(B)=0,25, P(A∪B)=0,7
| | 1 | |
2. Rzucamy 4 razy monetą. Podaj przykład zdarzeń A i B takich, że P(A)=P(B') − |
| |
| | 16 | |
pigor: ... np. tak:
a)
P(A'∩B')= P(AUB)'= 1−P(AUB)= 1−P(A)−P(B)+P(A∩B)=
= 1−0,7−0,6+0,5= 1,5−1,3=
0,2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
P(A∩B)= P(A)+P(B)−P(AUB)= 0,65+0,25−0,7= 0,9−0,7=
0,2,
| | P(A∩B | | 0,2 | | 20 | | 4 | |
więc P(A/B)= |
| = |
| = |
| = |
| = 0,8 . ...  |
| | P(B) | | 0,25 | | 25 | | 5 | |