...
:)): W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 10cm. Odcinek AD jest wysokością tego
trójkąta. Wiedząc, że DB=6cm, oblicz obwód trójkąta ABC
24 maj 19:05
:)): 
?
24 maj 21:02
Eta:

Policz z tw.Pitagorasa IADI z ΔADB
IADI
2 = 100 − 36 => IADI= 8
teraz też z tw. Pitagorasa z Δ ADC:
( x+6)
2 = 8
2 + x
2
rozwiąż równanie i podaj x
24 maj 21:21
:)): 4 i 1/3
24 maj 21:59
Eta:
Nie, x = 213
policz jeszcze raz i znajdź błąd w Twoim rozwiazaniu!
24 maj 22:53
:(: Nie wychodzi mi tak...
21 maj 20:39
k: ΩΩΩΩΩΩΩ
13 lut 18:02
cbcc:
8 gru 22:17
domixuj: x = 2 1/3 cm
x + 6 = 8 1/3 cm
OBW abc = 10cm + 8 1/3cm + 8 1/3cm = 26 2/3 cm
16 maj 22:11
kacper:
28 wrz 18:01
Mila:
O co chodzi?
28 wrz 22:52
Eta:
2 sposób po 11 latach

Z podobieństwa trójkątów ABD i EBC z cechy (kkk)
Obwód ABC : L=2b+10 = 26
23 cm
29 wrz 21:40