dla każdego kąta ostrego α zacho
aaa: dla każdego kąta ostrego α zachodzi równość: tg α2 = 1−cos αsin α . wyk. wzór oblicz
wart. tangensa kąta 15 stopni. wynik podaj w postaci a+b √c gdzie a,b,c są licz. całkowitymi
proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak to zrobić...
3 gru 14:51
aaa:
3 gru 14:57
PW: No jak, wszystko masz.
| | α | |
|
| = 15°, czyli α = 30°. |
| | 2 | |
Przypomnieć sobie wartości cos30° i sin30° i podstawić po prawej stronie wzoru podanego na
talerzu. Wynik przekształcać do zadanej postaci, to już zwykłe rachunki.
3 gru 15:18
aaa: no ja dalej tego nie ogarniam...mógł by ktoś to rozpisać?
3 gru 15:31
aaa: z tego co ja zrozumiałam to wyjdzie: 15 = 22√3 ale zapewne to jest źle...
3 gru 15:36
aaa:
3 gru 15:43
Mila: | | 1−cos30 | | | |
tg15= |
| = |
| =mnożę licznik i mianownik przez 2 |
| | sin30 | | 0.5 | |
=2−
√3
3 gru 16:01
Maciek: pffff
3 gru 16:05
Mila: Coś jeszcze nie jest jasne?
jeśli 150 to połowa kąta α, to α=300 i podstawiamy do wzoru z prawej
3 gru 16:10
aaa: teraz już rozumiem...dziękuję : )
3 gru 18:09