wyznacz zbiór wartości funkcji
Zosia : | | (x−1)2 | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |
| |
| | x2− 1 | |
podany jest przykład z książki Kiełbasy mam wyliczyć na podst.
wcześniej to wygląda tak
wyciągamy
(w−1)
2 +(w−1)x +w = 0
| | −1 | |
− delta nie wi△≥0 spełnione dla w∊ < |
| , 1) |
| | 3 | |
nie wiem skąd się to wzięło proszę o naprowadzenie
Mila: w∊Z
f to jest równoważne, że istnieje takie x, dla którego f(x)=w.
| | x2 +x | |
⇔ |
| =w mnozymy przez mianownik |
| | x2+x+1 | |
x
2+x=w(x
2+x+1)⇔
x
2+x=wx
2 +wx+w⇔
wx
2−x
2+wx−w+w=0 ; w traktujesz jak parametr
x
2(w−1)+x(w−1)+w=0 masz równanie kwadratowe
1) dla w=1 pierwsze skladniki zerują się i zostaje w=0 co jest sprzeczne z tym, że w=1 zatem
brak rozwiązań
2)w≠1, liczymy Δ
Δ= (w−1)
2−4w(w−1) dla Δ≥0 równanie ma rozwiązanie
(w−1)(w−1−4w)≥0⇔
(w−1)((−3w−1)≥0
| | −1 | |
w=1 lub w= |
| parabola skierowana w dół |
| | 3 | |
Zrób podobnie swój przykład