| 1 | ||
Dane jest wyrazenieW(x)= | dla x R\{−1,0}. a) wyznacz liczby A i B tak aby | |
| x(x−1) |
| A | B | |||
W(x)= | + | . | ||
| x | x+1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
b) uzasadnij ze suma | + | + | +...+ | jest mniejsza od | ||||
| 1*2 | 2*3 | 3*4 | 2009*2010 |
| 1 | ||
rozumiem, że w treści zadania jest W(x)= | ? | |
| x(x+1) |
| x(A+B)+A | ||
W(x)= | ||
| x(x+1) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
suma = | − | + | − | + | − | + ....... | − | = | ||||||||
| 1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 2009 | 2010 |
| 1 | ||
1− | <1 | |
| 2010 |