matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Ann:
a
n
a
1
=1 a
n+1
=
2(a
n
+1)
Wykaż, że jest zbieżny i wylicz granicę
3 gru 13:14
MQ:
a
n+1
1
=
a
n
2(a
n
+1)
Widać, że to jest mniejsze od 1 (ale trzeba to pokazać −− np indukcyjnie).
3 gru 13:20
Ann:
Dziękówka
3 gru 13:39