...
Fricky: pomóżcie proszę obliczyć pochodną tego ln(ex+(√1+22x ), próbuje na 1000 sposobów a i tak
nie wychodzi...
3 gru 11:51
Aga1.: Zapisz poprawnie funkcję i podaj odp.
3 gru 11:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest 2
2x 
... 2
2x = (2
2)
x = 4
x
| | 1 | | 1 | |
f' = |
| *(ex + ( |
| *(4x*ln4)) |
| | ex + √1+4x | | 2√1+4x | |
3 gru 11:54
Fricky: | | ex | |
ln(ex + √1+22x ) odp. |
| |
| | √1+e2x | |
3 gru 11:56
aniabb:
| 1 | | 22x*ln2 | |
| *( ex+ |
| ) |
| ex+√1+22x | | 2√1+22x | |
3 gru 11:56
aniabb: zjadłam jedną 2 można skasować tę sprzed pierwiastka w mianowniku
3 gru 11:57
aniabb: na pewno pod pierwiastkiem podstawa jest 2 a nie e
3 gru 11:59
Fricky: oj przepraszam tak e
3 gru 11:59
Fricky: ln(ex + √1+e2x
3 gru 12:00
Fricky: proszę pomóżcie
3 gru 12:06
aniabb:
ln(e
x+
√1+e2x),
| 1 | | e2x * 2 | |
| *(ex+ |
| ) = |
| ex+√1+e2x | | 2√1+e2x | |
| 1 | | ex√1+e2x+e2x | |
| * |
| = |
| ex+√1+e2x | | √1+e2x | |
| 1 | | ex(√1+e2x+ex) | |
| * |
| = |
| ex+√1+e2x | | √1+e2x | |
3 gru 12:08
aniabb: mianownik pierwszego ułamka skraca się z nawiasem w liczniku drugiego
3 gru 12:08
Fricky: próbuję sobie rozpisać co zrobiłas w drugiej linijsce w nawiasie i nie wiem skąd się wzięła 2 w
liczniku?
3 gru 12:15
aniabb: pochodna z e2x = e2x * 2 bo to funkcja złozona
3 gru 12:20
Fricky: ok już rozumiem dzięki wielkie
3 gru 12:22