układ równań
beti: mam problem z takim układem równań
{ x−y+2z−t=1
{3x+2y+z=2
{−x+y−2z+t=1
po zbadaniu W 3*3 dla każdego uzyskałam O więc wyliczyłam dla W2*2 = 5 więc rzA=2 jak i rzU=2
n=4 k=2 odp układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 2 parametrów
postępując analogicznie jak w poprzednich zadaniach uzyskałam układ równań
{x−y=−2z+t+1 gdzie t, z to są parametry
{3x+2y=−z+2 t=m z=n
i co dalej

mam normalnie postępować wg wzorów Cramera

to wtedy uzyskam
3 gru 11:46
AS: Z pierwszego i trzeciego równania widoczna jest sprzeczność.
Gdy trzecie równanie obustronnie pomnożę przez −1 otrzymuję
x − y + 2z − t = −1 a to jest sprzeczne z równaniem pierwszym.
3 gru 12:16
beti: już widzę, dziękuję zrobiłam błąd przy obliczaniu rzu
3 gru 12:29