Pomoc
Dżisss: Witam:
w(x)=(x+1)
5+(x+1)
4=(x+1)
4[(x+1)+1]=(x+1)
4(x+2)
Wiadomo,wychodzą dwa pierwiastki tego wielomianu , −1,czterokrotny i −2 jednokrotny . (zgodnie
z odpowiedziami)
Czy może mi ktoś w przystępny sposób wytłumaczyć , jak i kiedy rozpoznać , że trzeba wyłączyć
przed nawias,lub tak jak w tym przykładzie poniżej wystarczy wypisać z nawiasów



:
w(x)=(x+2)(x−4)
2(x−5)
3 wychodzą −2 jednokrotny , 4 dwukrotny , 5 trzykrotny



Chodzi oto , żeby robić zgodnie z jakimś schematem,a nie dotąd aż wyjdzie odp zgodna z
podręcznikowymi odpowiedziami .