układy równać wzory Cramera
beti: mam taki ukł równań
{ 2x+y=3
{−4x−2y=1
W=O więc nie mogę skorzystać ze wzorów Cramera
W
x= −7
i tyle wystarczy aby udzielić odpowiedzi, że układ jest sprzeczny
3 gru 10:00
Krzysiek : Tak . Bo uklad rownan jest sprzeczny kiedy W=0 ⋀(Wx≠0 vWy≠0)
3 gru 10:11
beti: mam jeszcze takie pytanie
macierz A 3*4 to liczę wyznacznik 3*3 i sprawdzam wszystkie 4 możliwości

tzn po skreśleniu 1
kolumny, drugiej, trzeciej, czwartej

czy tylko te skrajne pierwszej i czwartej
3 gru 11:25
aniabb: wszystkie
3 gru 11:36
beti: dziękuję
3 gru 11:39