wzory cramera
beti: Witam,
mam problem z rozwiązaniem ukł równań wg wzorów cramera.
{ −x−2y+z=4
{ 2y+z=1
{ −2x+2z=2
W= 4
W1=12
W2=−6
W3=16
x=3 y= −2,5 z=4 podstawiając do ostatniego równiania zgodzi się ale do pierwszych
niestety nie..
3 gru 09:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
W2 źle wyliczony
3 gru 09:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyszło mi W2 = 10
(ale szczerze ... trzy po trzy pamiętam metodę Cramera)
3 gru 09:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj wróć ... dobrze jest
3 gru 09:27
3 gru 09:29
beti: czyli dobrze jest wyliczone

ale czemu się nie zgadza...
3 gru 09:30
beti: aaaa
3 gru 09:30
beti: dzięki


z rozpędu napisałam 2,5
3 gru 09:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
i dlatego zgadzało Ci się tylko równanie bez 'y'
3 gru 09:35
31 gru 14:28