pochodne
Mario: obliczyć z definicji pochodną funkcji g(x)=3x
wiem mniej więcej jak zapisać to z definicji ale wynik mnie rozwala poprostu 3xoln3
3 gru 01:46
Mario: skąd takie coś się bierze
3 gru 01:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro wiesz 'jak mniej więcej' zapisać to nie rozumiem dlaczego Ciebie wynik 'rozwala'
| | f(x+h) − f(x) | | 3x+h − 3x | | 3x(3h−1) | |
limh−>0 |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | | h | |
| | 3h−1 | | eln 3h − 1 | | eh*ln3 − 1 | |
= 3x *(lim |
| ) = 3x* (lim |
| ) = 3x * (lim |
| ) = |
| | h | | h | | h | |
| | eh*ln3 − 1 | |
3x * ln3 *(lim |
| ) = 3x * ln3 * 1 |
| | h*ln3 | |
| | ev −1 | |
skorzystaliśmy ze wzoru (który obecnie musisz przyjąć za 'pewnik') limv−>0 |
| = 1 |
| | v | |
3 gru 09:18