ciągi liczbowe
monik: rozwiąż równanie
1+ 1/x−1 + 1/(1−x)2 +.....=5
pomóżcie proszę
2 gru 23:50
Bogdan:
napisz porządnie zadanie
2 gru 23:51
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
teraz jest 1 + |
| − 1 + |
| + ... =5 |
| | x | | (1 − x)*2 | |
2 gru 23:52
Monte: Bogdan tak. Mój brat wszedł na kompa i napisał wulgarny nick... Dobrze że skasowaliście. Ale
teraz nie mogę wiadomości przesłać , musiałem przez kolegę to załatwić ( Przepraszam za niego
2 gru 23:54
monik: kurczę nie umiem się tutaj sprawnie poruszać, zadanie jest takie jak napisałeś
2 gru 23:57
monik: nie sorki,
1+ 1/x−1 w mianowniku
2 gru 23:58
Bogdan:
Na pewno nie jest takie, jak napisałem
2 gru 23:58
Bogdan:
Stosuj nawiasy
2 gru 23:59
monik: 1+1/(x−1) +1/(x−1)2+......=5
3 gru 00:00
Bogdan:
Jest takie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + |
| + ... = 5 |
| | x − 1 | | (1 − x)2 | | (1 − x)3 | |
| | 1 | |
To szereg geometryczny, w którym q = |
| , a1 = 1 |
| | 1 − x | |
| | 1 | |
Założenie: | |
| | < 1 |
| | 1 − x | |
3 gru 00:03
Bogdan:
Rozwiąż to równanie:
3 gru 00:05
monik: ok, nie rozumiem tylko założenia,
3 gru 00:06
monik: ha, tylko , że mi własnie rozwiązanie tego równania sprawia takie kłopoty, zrobiłam jak ty,
postawiłam pod wzór , ale w mianowniku wychodzą mi jakieś głupoty
3 gru 00:08
monik: w mianowniku jest x−1 za kazdym razem a nie 1−x
3 gru 00:11
Bogdan:
Szereg geometryczny jest zbieżny ma sumę wtedy gdy |q| <1.
| | 1 | | 1 − x | | 1 − x | |
5 = |
| * |
| ⇒ 5 = |
| ⇒ ... |
| | | | 1 − x | | 1 − x − 1 | |
3 gru 00:11
Bogdan:
Ustaw sobie w mianowniku to co potrzebujesz: 1 − x albo x − 1
3 gru 00:12
Bogdan:
Ja przepisałem po Tobie raz 1 − x potem x − 1, co nie jest właściwe
3 gru 00:13
monik: w mianowniku x−1 , sorki
3 gru 00:15
monik: czemu mnożysz przez ułamek?
3 gru 00:17
Bogdan:
W takim razie:
| | 1 | |
Założenie: | |
| | < 1, |
| | x − 1 | |
| 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| * |
| = 5 ⇒ |
| = 5 ⇒ ... |
| | x − 1 | | x − 1 − 1 | |
3 gru 00:20
Bogdan:
a jak zwija się ułamki piętrowe?
3 gru 00:20
monik: nie wiem....
3 gru 00:24
Bogdan:
Podam przykłady:
| | 12 | | 8 + 9 | | 17 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 10 + 24 | | 34 | | 2 | |
| | 23 * 43 | | 17*43 | |
| * |
| = |
| |
| | 23 * 43 | | 31 * 23 | |
| | abcd | | a2cd + abc2 | |
| * |
| = |
| |
| | abcd | | ab2d + bcd2 | |
3 gru 00:31
monik: podziwiam wszystko w jednym palcu. Masz głowe facet. Dzięki wielkie,
3 gru 00:34
monik: I dobranoc
3 gru 00:35
Bogdan:
3 gru 00:35