Rozwiąż układ równań
paolka3141: bardzo proszę o pomoc. niszczą mnie zadania tego typu.
Rozwiąż układ równań
2x*3y=12
3x*2y=18
2 gru 23:46
beniu: poprawcie mnie jak źle myślę
3 gru 00:06
Eta:
Dzielimy równania stronami
| | 2x*3y | | 12 | | 2 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 3x*2y | | 18 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| )x−y=( |
| )1 ⇒ x−y=1 ⇒ x= y+1 |
| | 3 | | 3 | |
dokończ ......
3 gru 00:23
beniu: albo inaczej tez nie wiem czy dobrze:
2
x*2
y=8
do drugiego rownania....
| | 18 | | 3 | |
log1,5 ( |
| )=x 1,5−zamiast |
| |
| | 8 | | 2 | |
3 gru 00:24
beniu: o kurcze
3 gru 00:25
Eta:
3 gru 00:25
Eta:
2y+1*3y=12 /:2
2y*3y=6
6y=6
y=1 to x= y+1=2
3 gru 00:31