Pochodna
Maciek: f(x)=ln3√4+cosx=
Wyszło mi −sinx podzielic przez 13(4+cosx)136 sory że tak ale jak to było w kupie
to nie było czytelne. Dobrze to jest?
2 gru 23:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *( |
| * |
| )*(−sinx) |
| | 3√4+cosx | | 3 | | 3√(4+cosx)2 | |
więc coś w potędze sknociłeś
2 gru 23:38
Maciek: Taki zapis miałem przed tym jak zacząłem sprzątać. W mianowniku 1/3 przed wszystko wyciągnąłem
i te 4+cox mnożyłem. Taka forma jak Ty napisałeś może być pozostawiona i nic już z nią nie
robić?
2 gru 23:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale źle sprzątałeś bo:
| | 1 | |
1) |
| nie jest w mianowniku  |
| | 3 | |
2)
3√coś *
3√(cos)2 = (cos)
1/3 + 2/3 = (cos)
1
3 gru 09:23