rzut monetą
ola: Rzucamy monetą tak długo, aż upadnie dwa razy na te samą stronę. Opisz przestrzeń zdarzeń
elementarnych i oblicz prawdopodobieństwo tego, że gra skończy się przed piątym rzutem oraz
tego, że będzie potrzebna nieparzysta liczba rzutów.
2 gru 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− spójrz na rozkład geometryczny ... widzisz podobieństwo ? skorzystaj z tego
2 gru 23:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
co do prawdopodobieństwa
przed 5 rzutem −−− na łapce możesz to zrobić (albo licząc szereg skończony)
co do nieparzystych
zauważ, że
| | 1 | | 1 | |
P(X=2) = 1* |
| = ( |
| )*1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(X=3) = 1* |
| * |
| = P(X=2)* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(X=4) = 1* |
| * |
| * |
| = ( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(X=5) = 1* |
| * |
| * |
| * |
| = P(X=4)* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
..... itd. .....
skoro suma prawopodobieństw =1
to jakie jest P(X=2k+1), a jakie P(X=2k)
2 gru 23:29