Wykres funkcji a/x
gersiu: Mam problem z pewnym zadaniem:
Wykres funkcji g otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji f(x)= ax o wektor
u.Wyznacz wzór funkcji g,jeśli punkt P należy do jej wykresu
u=[12 , 5]
P(13 , 1)
2 gru 22:16
2 gru 22:23
gersiu: tak robiłem

Wychodzi więc :
46=a
tak więc
a w odpowiedziach jest inaczej
2 gru 22:34
ICSP: a może w odpowiedziach jest :
| 2 | |
| + 5 |
| |
2 gru 22:36
2 gru 22:37
gersiu: W odpowiedziach jest
Jak do tego doprowadzili nie mam zielonego pojęcia
2 gru 22:40
2 gru 22:43
gersiu: Bez sensu to jest nie rozumiem tego, we wszystkich innych przykładach liczyłem a i podstawiałem
do wzoru. Dlaczego niby w tym trzeba tak kombinować ? może to co mi wyszło jest dobrze tylko
po prostu źle zapisane ?
2 gru 22:47