Złozenie funkcji
aaaaa: | | ⎧ | x+1 x<1 | |
| f(x)= | ⎩ | (x−1)2 x≥1 |
|
jak wygaada złozenie funkcji f o g
bardzo prosze o odpowiedz, interesuje mnie nawet podanie samego rozwiazania
2 gru 22:04
Kate: o które złożenie chodzi?
| | ⎧ | g(x)+1 gdy g(x)<1 | |
| bo f o g czyli f(g(x))= | ⎩ | (g(x)−1)2 gdy g(x)≥1 |
|
natomiast
| | ⎧ | 0 gdy f(x)<0 | |
| g o f czyli g(f(x))= | ⎩ | −|f(x)| gdy f(x)≥0 |
|
2 gru 22:27
Kate: zrób sobie rysunki obu funkcji to wtedy łatwiej to sobie dalej rozpiszesz...
2 gru 22:28
aaaaa: chodzi o f o g wzory funkcji
2 gru 22:29
aaaaa: wszystko wiem tylko bardzo prosilbym tylko o wzor bo chce sprawdzic
2 gru 22:29
Kate: zdaje mi się że to będzie
| | ⎧ | 1 gdy x<0 | |
| f o g = | ⎩ | (−|x|+1 gdy x≥0 |
|
2 gru 22:35
Kate: bo g(x) nigdy nie jest większe od 1
2 gru 22:36
aaaaa: uffff wielkie wielkie wielkie dzieki mam dobrze !
2 gru 22:39
aaaaa: a czy złozenie g o f składa się z 4 funkcji?
2 gru 22:40
Kate: zdaje mi się że z trzech....
2 gru 22:43
Kate: 0 dla x<−1
−|x+1| dla −1≤x<1
−|(x−1)2| dla x≥1
2 gru 22:45
aaaaa: a dlaczego nie −|x+1| dla x<1?
2 gru 22:50
aaaaa: funkcja wewnetrzna jest x+1 a dla niej x<1
2 gru 22:51
Kate: bo g o f = 0 dla f(x)<0
a f(x)<0 dla x<−1
2 gru 22:55
Kate: natomiast g o f = −|f| dla f≥0
a f>0 na dwóch kawałkach...
2 gru 22:56
aaaaa: powiem szczerze mam problem z tymi przedzialami
2 gru 22:58
aaaaa: udało mi się to zrozumieć bardzo dizekuje za pomoc
2 gru 23:14