Wektor
Dj: Dla jakiego równania prostych
l: (2a+1)x−3y+6=0
k: (3x−4y+5=0
są równoległe
24 maj 17:26
Basia: A do czego tu wektor ?
l:
−3y = −(2a+1)x − 6 /:(−3)
y = 2a+13*x +2
k:
−4y = −3x − 5 /:(−4)
y = 34x+54
2a+13 = 34
(2a+1)*4 = 3*3
8a + 4 = 9
8a = 5
a=58
24 maj 17:31
Dj: zadanie działu: wektor
Dziękuje Basiu
24 maj 17:34
Eta:
Można też tak:
k: Ax +By + C =0
l : A1x +B1y +C−1=0
warunek równoległości: warunek prostopadłośc:
A*B1 − B*A1 =0 A*A1 + B*B1 = 0
więc:
(2a+1)*(−4) − (−3)*3 =0
−8a − 4 +9 =0 => a=85
24 maj 23:04