wykaż ze liczba a jest całkowita pomocy pomocy
ooo: a=pod pierwiastkiem (2− 2 pod pierwiastkiem5 ) do kwadratu − 2 pod pierwiastkiem 5
2 gru 21:37
ooo: ?
2 gru 21:42
Kate: że niby
a=
√(2−2√5)2−2
√5
2 gru 21:42
ooo: tak
2 gru 21:42
mexes: wiemy, że √x2 = |x| stąd √[2−2√5]2 − 2√5 = |2−2√5| − 2√5 , zauważamy że wartość
pod pierwiastkiem jest ujemna, a nie może być więc zmieniamy znaki stąd −2+2√5 − 2√5 = −2
− co kończy dowód a=−2
2 gru 21:44
ooo: dzięki
2 gru 21:45
Kate: 2−2√5 jest ujemne ale po podniesieniu do kwadratu dodatnie więc
√(2−2√5)2=|2−2√5|
po wyciągnięciu pierwiastka musimy otrzymać l.dodatnią więc mamy 2√5−2
dalej juz łatwo...
2 gru 21:46
Kate: oj ... za późno
2 gru 21:47
Kate: oj ... za późno
2 gru 21:47