Ciągi
amber:
1.Oblicz a1 i n mając dane :
| | 1 | | 5 | | 11 | |
q= |
| ; an= |
| i Sn=19 |
| |
| | 2 | | 16 | | 16 | |
2.Oblicz an i n mając dane :
a1=4 q=3 i Sn=13120
Podstawiałam to do wzorow, próbowałam ale nic mi nie wychodziło i nie wiedziałam, jak to dalej
rozwiązać ..kosmiczne liczby .Ciąg arytmetyczny o wiele łatwiejszy w tym jednak bardzo sie
gubię ..
| | 5 | | 1 | |
1. |
| =a1* |
| n−1 i z tego dwie niewiadome i nie wiem .. |
| | 16 | | 2 | |
2.an=4*3{n−1} −−> an=12
n−1 (?)
| | 4(3n−1) | |
13120= |
| z tego wychodzi w ogóle n =2187 |
| | 2 | |
2 gru 21:31
Aga1.: W pierwszym zastosuj jeszcze wzór na Sn i rozwiąż układ równań.
2)
an=4*3n−1≠12n−1
2 gru 21:38
Aga1.: W 2) n wychodzi inne.
2 gru 21:42
amber: jak zwykle pewnie w rachunkach mam błąd...zaraz sprawdze..
2 gru 21:42
amber: Nie wiem nic mi nie wychodzi
2 gru 21:50
amber: pomózcie..
2 gru 22:17
Aga1.: Zapisz obliczenia.
2 gru 22:34