x
tim: Pytanie − NIE ZADANIE do Ety, Basii, Mickeja, Jakuba, Bogdana itd...?
Dlaczego pomagacie?

Tzn dlaczego poswiecacie swoj czas aby rozwiazywac innym zadania?
24 maj 16:59
tim: Brak chętnych do wywiadu?
24 maj 17:14
tim: Tak wiem, zadaję trudne pytania
24 maj 17:17
tim: Dobra, poczekam do wieczora
24 maj 17:36
Jakub: Z kilku powodów:
1) Nie chcę wyjść z wprawy w rozwiązywaniu. Jak widzę ciekawe zadania, to od czasu do czasu
rozwiązuję. Czasami widzę zadanie może nie ciekawe, ale które pokazywałem rozwiązywanie komuś
już kilkadziesiąt razy i mam po prostu ochotę jeszcze raz to zrobić. To jak z jazdą na
rowerze. Jak dawno nie jeździłeś to masz ochotę się przejechać, po prostu aby przypomnieć
sobie jak to jest.
2) Czasami po podziękowaniu widać, że komuś naprawdę pomogłeś. Łatwo poznać, że ktoś myślał nad
zadaniem i mu nie wychodziło. Zazwyczaj opisuje wtedy, co źle robił.
3) Odskocznia od bieżących zajęć. Patrzę na forum. Jakieś zadanko machnę. 5 minut relaksu

4) Testowanie działania edytora forumowego.
24 maj 17:51
tim: Jak będziecie, to odpowiedźcie (reszta)

, ja idę się użalać nad sobą i moją małą wiedzą
(taa...)
24 maj 20:02
Arsen258: Parametr oraz punkty styczności − funkcje.
Mam problem z dwoma zadankami. Rozwiązałem je ale znając moje umiejętności matematyczne
zrobiłem to źle. Czy ktoś mógłby sprawdzić czy podane przeze mnie odpowiedzi są poprawne?
Zad 1.
Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt (0;−1) i jest styczny do
paraboli y=x2 Podaj współrzędne punktu styczności.
Zad 2.
Oblicz dla jakich wartości parametru p zbiorem rozwiązań nierówności x2 − (2p+3)x +p2 + 3p <0
jest przedział (9;12)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W pierwszym zadaniu wyszło mi y=2x−1 i punkt styczności <1;1> albo y=−2x−1 i punkt styczności
(−1;1)
W drugim zadaniu p=9
24 maj 21:18
Eta:
Witam

Obydwa zadania rozwiązane
poprawnie
PS: Tak trzymaj!, powodzenia!
24 maj 21:30