matematykaszkolna.pl
x tim: Pytanie − NIE ZADANIE do Ety, Basii, Mickeja, Jakuba, Bogdana itd...? Dlaczego pomagacie? Tzn dlaczego poswiecacie swoj czas aby rozwiazywac innym zadania?
24 maj 16:59
tim: Brak chętnych do wywiadu?
24 maj 17:14
tim: Tak wiem, zadaję trudne pytania
24 maj 17:17
tim: Dobra, poczekam do wieczora
24 maj 17:36
Jakub: Z kilku powodów: 1) Nie chcę wyjść z wprawy w rozwiązywaniu. Jak widzę ciekawe zadania, to od czasu do czasu rozwiązuję. Czasami widzę zadanie może nie ciekawe, ale które pokazywałem rozwiązywanie komuś już kilkadziesiąt razy i mam po prostu ochotę jeszcze raz to zrobić. To jak z jazdą na rowerze. Jak dawno nie jeździłeś to masz ochotę się przejechać, po prostu aby przypomnieć sobie jak to jest. 2) Czasami po podziękowaniu widać, że komuś naprawdę pomogłeś. Łatwo poznać, że ktoś myślał nad zadaniem i mu nie wychodziło. Zazwyczaj opisuje wtedy, co źle robił. 3) Odskocznia od bieżących zajęć. Patrzę na forum. Jakieś zadanko machnę. 5 minut relaksu emotka 4) Testowanie działania edytora forumowego.
24 maj 17:51
tim: Jak będziecie, to odpowiedźcie (reszta) emotka, ja idę się użalać nad sobą i moją małą wiedzą (taa...) emotka
24 maj 20:02
Arsen258: Parametr oraz punkty styczności − funkcje. Mam problem z dwoma zadankami. Rozwiązałem je ale znając moje umiejętności matematyczne zrobiłem to źle. Czy ktoś mógłby sprawdzić czy podane przeze mnie odpowiedzi są poprawne? Zad 1. Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt (0;−1) i jest styczny do paraboli y=x2 Podaj współrzędne punktu styczności. Zad 2. Oblicz dla jakich wartości parametru p zbiorem rozwiązań nierówności x2 − (2p+3)x +p2 + 3p <0 jest przedział (9;12) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− W pierwszym zadaniu wyszło mi y=2x−1 i punkt styczności <1;1> albo y=−2x−1 i punkt styczności (−1;1) W drugim zadaniu p=9
24 maj 21:18
Eta: Witamemotka emotka Obydwa zadania rozwiązane poprawnie PS: Tak trzymaj!, powodzenia!
24 maj 21:30