....
pomocy: Pomoże ktoś w rozwiązaniu tych zadań?
Mile widziane także wskazówki

1.Sprawdź ile punktów wspólnych mają podane krzywe:
| | 1 | |
y = |
| − 1, y = x2 + 2x − 3 |
| | x | |
2.Podaj przykład funkcji homograficznej, której wykres ma ten sam środek symetrii,
co hiperbola o równaniu:
| | 2x + 3 | |
y = |
| , ale nie ma z nią punktów wspólnych |
| | x − 1 | |
3.Wyznacz wartości parametru m dla których wykresy funkcji f i g nie mają
punktów wspólnych:
4.Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych
2 gru 21:05
pomocy:
2 gru 21:17
mala: 1. wyznacz miejsca zerowe, narysuj wykresy i odczytaj rozwiązanie
2 gru 21:22
Mila:

| | 1 | |
g(x)= |
| popielaty wykres przesuwam o wektor [0;−1] (1 jednostka w dół) |
| | x | |
2) y=x
2+2x−3
Δ=4+12=16
x
1=−3 lub x
2=1
x
w=−1 y
w=−4
szkicujesz wykres
Masz 3 punkty przecięcia
Metoda algebraiczna:
x
3+2x
2−2x−1=0
w(1)=0; x=1 jedno z rozwiązań.
dzielisz przez (x−1) Horner
1 2 −2 −1
1 3 1 0
(x−1)(x
2+3x+1)=0
Δ=9−4=5
szukasz x, są dwa rozwiązania
dokończ
3 gru 15:14
Mila:

postać kanoniczna:
| | 2x + 3 | | 2(x−1)+2+3 | | 5 | |
f(x)= |
| = |
| =2+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 5 | |
y= |
| popielaty ; środek symetrii(0;0) |
| | x | |
translacja o wektor [1;2]
| | 2x + 3 | |
otrzymujesz f(x)= |
| środek symetrii (1;2) zielony |
| | x−1 | |
przykład
3 gru 15:24