system bcd i szesnastkowy
szymek: Liczbę (0110 0101 0011 0111)BCD przedstawić w systemie szensastkowym
HELP JAKI byl na to sposob
2 gru 20:48
2 gru 20:58
Sławek:
0110 0101 0011 0111BCD → 653710
653710 → 198916
2 gru 21:02
szymek: pytanie, jak zrobiles z dziesietnego na szensastkowy?
2 gru 21:06
Student: 0110
8421
1 − prawda
4+2 daje 6 stąd 6 w 1 argumencie wyniku dalej:
0101
8421
4+1=5
65..... wynik
2 gru 21:10
Sławek:
Dzieląc (dzielenie z resztą) liczbę dziesiętną prze podstawę systemu na który chcesz zamienić,
czyli 16. Otrzymane reszty zapisujesz w odwrotnej kolejności i masz zapis w systemie
szesnastkowym. Pamiętaj, że jak otrzymasz reszty większe od 9 to w zapisie końcowym zamiast 10
piszesz A, 11 − B,
12 − C, itd. aż do 15 − F.
2 gru 21:12
szymek: moglbys to pokazac na tym przykladzie? bo troche nie rozumiem, dziele 6 przez 16 i tu ma mi
reszta wyjsc? albo 65? wtedy reszta wychodzi 1 a nie jak, powinna czyli 9 w odwroconej
polejnosci.
2 gru 21:24
Mateusz:

Prosta tabelka wystarczy zapamietac schemat jej tworzenia
np w szesnastkowym F
(D)=1111
2 gru 21:25
szymek: Mateusz, to ze odczytam sobie ze 0110 to 6, 0101 to 5, 0011 to 3 i 0111 to 7 nie czyni z
liczb 6537 juz szestnastkowego prawda? tylko dziesietny?
2 gru 21:28
asdf: przeczytaj trochę o kodzie BCD to przyznasz rację
2 gru 21:30
Mateusz: No tak nie dopatrzyłem ze masz tam BCD
2 gru 21:30
Sławek:
6537:16 = 408 r 9
408:16 = 25 r 8
25:16 = 1 r 9
1:16=0 r 1
Reszty przepisane w odwrotnej kolejności :1989
2 gru 21:31
szymek: w ten sposób!

dzieki wielkie
ciekawe tylko ile zajmie mi wyliczenie tego skoro na kolosie nie moge kalkulatora uzywac
chyba pod kreska bd musial
2 gru 21:34
asdf: 0110 0101 0011 0111BCD = 653710= 198916 tak mi wychodzi
2 gru 21:34
asdf: @szymek
powinieneś móc używać tego na kolosie, a jak nie to dadzą Ci prostsze liczby. Ja kodowanie
liczb zaliczyłem to i Ty zaliczysz

(10/10)
2 gru 21:35
Mateusz:
szymek skorzystaj z rady asdf jesli nie chcesz długo liczyc
2 gru 21:36
szymek: że niby mam uzyc kalkulatora? yhh to by bylo... nielegalne...^^
tak wogole moge tu jeszcze uzyskac porady co do tematu minimalizacji fukncji bo mam niewielka
szczegolowa zagwostke? to niby jeszcze elementy matmy szeroko pojętej
2 gru 21:41
asdf: jakiej funkcji, chodzi Ci o algebre boolowską?
2 gru 21:41
szymek: coś takiego
Zminimalizować względem jedynek funkcję (a,b,c,d)=Π(0,2,6,8,10,13,(4,12,15))
chodzi mi o znak Π, jak nam na cwiczeniach dawali funkcje z tym znakiem to minimalizowalismy ją
po zerach, rozumiem wtedy ze musze sobie wypisac funkcje f(abcd)∑ i bedzie ona zawierala
liczby (czy tez argumenty) ktorych nie ma przy Π, np. 1,3,4,5, tylko nie wiem gdzie to ma swoj
kres, tzn moglbym rownie dobrze wziasc pod uwage liczbe 16, ktora do Π nie nalezy
2 gru 21:45
Sławek:
Możesz zapamiętać kolejne potęgi liczby 16 i będzie łatwiej.
163=4096
162=256
161=16
160=1
Będą to wagi kolejnych pozycji
poz. 3 2 1 0
waga 4096 256 16 1
2 gru 21:46
asdf: jaką liczbę 16?! liczbę 16 nie zapiszesz na 4 bitach. Robiliście to tablicą Karnaugh czy
implikantami prostymi?
2 gru 21:46
Sławek:
Nie, bo jak masz funkcję 4 argumentów to zakres liczb będzie od 0 do 15.
2 gru 21:48
szymek: i tym i tym, ale na kole beda tablice karnaugh wiec tym jakbys mogl przetlumaczyc
2 gru 21:49
szymek: aaaa, wiec dla 5 zmiennych jest 32, to wypisalbym przykladowo
(a,b,c,d,e)=Π(0,2,6,8,10,13,(4,12,15)) f∑ (1,3,,5,7,9,11,14 i wszystkie dla 16+ do 32?)
2 gru 21:51
asdf: no to jedziesz z tablicy karnaugh, wiesz jak się łączy itd?
2 gru 21:55
szymek: tak, minimalizacje umiem
2 gru 21:55
Sławek:
Trochę pomieszałeś nie wszystkie − chyba, że autor zadania tak poda
Taki zapis f(a,b,c,d)=Π [0,2,6,8,10,13,(4,12,15)] jest równoważny
takiemu f(a,b,c,d)=∑[1,3,5,7,9,11,14,(4,12,15)]
2 gru 22:01
asdf:

taka Ci wychodzi tablica?
2 gru 22:02
szymek: tak
2 gru 22:13
asdf: łączysz jedynki ( puste pola) czy zera?
2 gru 22:15
szymek:

i tak bym to minimalizowal
2 gru 22:15
szymek: aa po jedynkach to odwrotnie oczywiscie tam gdzie puste pole byly by 1−nki i bym minimalizowal
2 gru 22:16
asdf: ad + d + abc = neguję = (a + d)d(a + b + c)
2 gru 22:20
asdf: robiłem to z jedynek, też Ci tak wyszło?
2 gru 22:22
szymek: yy to znaczy zminimalizowales 1nki i znegowales czy na odwrot? po zerach i negacja?
2 gru 22:25
asdf: łączenei jedynek napisałem, później negacja (przechodzenie dodawania w mnożenie i na odwrót)
2 gru 22:28
asdf: Z resztą masz treść zadania:
Zminimalizować względem jedynek funkcję (a,b,c,d)=Π(0,2,6,8,10,13,(4,12,15))
2 gru 22:33
Sławek:
a'd+b'd+abc
((a'd+b'd+abc)')'=((a'd)'(b'd)'(abc)')'
2 gru 23:23
asdf: heh

Są różne formy, ale moja chyba jest bardziej zminimalizowana, nie będę sprawdzać
Twojego, ani swojego też już nie − basha mam na głowie
2 gru 23:36