Rozwiąż równania z paramerem ma
Janek: Rozwiąż równania z parametrem a (a należy do R)
a ) 2x−1/x−1+ 2x/a=ax−2/a
2−ax
b)x
2+1/a
2x−2a + 1/ax−2=x/a
Bardzo proszę o pomoc
2 gru 20:43
krystek: Zapisz poprawnie.
2 gru 20:44
Janek: | | 2x−1 | | 2x | | ax−2 | |
a ) |
| + |
| = |
| |
| | x−1 | | a | | a2−ax | |
| | x2+1 | | 1 | | x | |
b) |
| + |
| = |
| |
| | a2x−2a | | ax−2 | | a | |
2 gru 20:48
krystek: 1)Mianowniki na czynniki .2)Ustalić dziedzinę
3)Pomnożyć przez wspólny mianownik i zobacz co otrzymasz
2 gru 20:51
Janek: | | 2x−1 | | 2x | | ax−2 | |
a ) |
| + |
| = |
| D: x=/= 0.5, a=/=0 , x=/=2 |
| | x−1 | | a | | a(2−x) | |
Mógłby ktoś dalej pomóc?
2 gru 21:07
Janek: Ponawiam
2 gru 21:19
krystek: | 2x−1 | | 2x | |
| + |
| =−1 /a(x−1) Zał a≠0 i x≠1i x≠2 |
| x−1 | | a | |
2 gru 21:29