ekstrema funkcji
Zuza: hej, mam wyznaczyć ekstrema funkcji i nie mogę sobie poradzić z przyrównywaniem pochodnych do
zera.
f(x,y)=e2x+3y(8x2−6xy+3y2)
f'x(x,y)=e2x+3y*2*(8x2−6xy+3y2)+e2x+3y*(16x−6y)= e2x+3y(16x2−12xy+6y2+16x−6y)
f'y(x,y)=e2x+3y*3*(8x2−6xy+3y2)+e2x+3y(−6x+6y)= e2x+3y(24x2−18xy+9y2−6x+6y)
proszę o sprawdzenie tego co do tej pory policzyłam i pomoc
2 gru 20:26
Basia:
pierwsze dzielę przez 2; drugie przez 3
8x
2 − 6xy + 8x − 3y = 0
8x
2 − 6xy + 3y
2 − 2x+2y = 0
8x
2 − 6xy = −8x + 3y
8x
2 − 6xy = −3y
2+2x−2y
−8x + 3y = −3y
2 + 2x − 2y
3y
2 + 5y = 10x
podstawiasz do (1)
koszmarne ale może da się rozwiązać
może jeszcze na coś wpadnę
2 gru 20:49
Zuza: będę próbować
2 gru 21:05