równania trygonometryczne
syllabi: Rozwiąż równanie:
a) cosx=sinπ/7
b) sinx=cos1/2
24 maj 16:52
syllabi: niech ktoś pomoże, proszę!
24 maj 17:05
syllabi: może chociaż co mam zobić? od czego zacząć? ostatnio moje posty tu są w ogóle pomijane i nikt
nie ma ochoty mi pomóc...
24 maj 17:13
adaś =]: hmmm
wydaje mi się ze
cosx=sin3,14/7
sin3,14 odczutyjesz z tabeli chyba i obliczasz dalej
24 maj 17:15
syllabi: nie wydaje mi się, nigdy w szkole nie podstawiamy za π 3, 14
24 maj 17:17
adaś =]: to jest liczba pi ? bo neiwiem
24 maj 17:17
tim: Tu chodzi o π jako kąt czyli 180O
24 maj 17:18
syllabi: dokładnie, π=180 stopni
24 maj 17:21
adaś =]: qrde szkoda ze nie mam zeszytu z 1 klasy =\
24 maj 17:26
syllabi: dobra a gdyby to rozwiązać stosując zasadę, że cosx= (sin x+ π/2)?
Jak to wtedy zrobić?
24 maj 18:01
leo21055: jeśli tak to wtedy to będzie tak:
(pomijasz znak funkcji)
| | π | | π | | π | | π | | π | | π | |
x+ |
| = |
| +2kπ / − |
| ∨ x+ |
| = − |
| +2kπ / − |
| |
| | 2 | | 7 | | 2 | | 2 | | 7 | | 2 | |
(dodajesz okres funkcji sin czyli 2kπ) (bo funkcja sin jest parzysta)
| | 5 | | 9 | |
x= − |
| π + 2kπ x= − |
| π +2kπ |
| | 14 | | 14 | |
i wychodzą Ci dwa rozwiązania

w te klocki za dobry nie byłem ale myśle że tak to będzie
24 maj 18:29