Prawdopodobieństwo.
maciek: Student losuje 3 pytania z 48 przygotowanych na egzamin. Potrafi prawidłowo odpowiedzieć na 75%
wszystkich pytań. Aby zdać egzamin, należy odpowiedzieć przynajmniej na 2 z wylosowanych 3
pytań. Oblicz prawdopodobieństwo, że student nie zda egzaminu. Wynik podaj w zaokrągleniu do
0,01.
2 gru 20:23
Basia:
48 pytań: na 36 zna odpowiedź, na 12 nie
A = nie zda ⇔ (odpowie na jedno) lub (nie odpowie na żadne)
zdarzenia w nawiasach są rozłączne
|A| = |odpowie na jedno|+|nie odpowie na żadne| =
policz sobie do końca
2 gru 20:29
xyz: student potrafi wiec odpowiedziec na 36 z 48 pytan
zeby zdac musi odpowiedziec na PRZYNAJMNIEJ 2 pytania, wiec moze tez na wszystkie trzy, stad
prawdopodobienstwo wynosi:
2 gru 20:29
xyz: przepraszam, powinno być tak:
2 gru 20:31
maciek: odpowiedz to 0,105 wiec obie odpowiedzi wasze są złe
2 gru 20:33
xyz: | | | |
zapomnialem, że przy | trzeba jeszcze "dobrac" jedno pytanie z tych, na ktore nie zna |
| | |
odpowiedzi, stad prawdopodobienstwo ≈ 0.85
2 gru 20:33
Basia: nie zda miało być........................
2 gru 20:34
xyz: 0.85 to ze zda, 0.15 ze nie, innego pomyslu nie mam
2 gru 20:34