Oblicz
Arek: Oblicz cos2a , wiedząc że tga=4
wymyśliłem tyle, że sin/cos = tg => sinx = 4 cos
jakoś wzór na cos2a rozpisać ? .
2 gru 20:17
krystek: Jeszcze sin2x+cos2x=1 Popatrz na wzory z lewej strony :cos2x=...
2 gru 20:23
Arek: cos2 a − sin2 , tylko co nam tu daje ?
2 gru 20:26
krystek: =1−sin2x−sin2x=1−2sin2x
I z wcześniejszego układu wystarczy wyliczyć sinx
2 gru 20:28
Arek: sinx=4cosx
sin
2+cos
2=1
obustronnie /
2 ? dziwnie wychodzi
2 gru 20:30
krystek: nie
(4cosx)2+cos2x=1 wyliczysz cosx i wtedy cos2x=2cos2x−1
2 gru 20:31
Arek: no tak, racja mogłem na to wpaść, dzięki po raz drugi
2 gru 20:33
krystek: A pierwszy raz kiedy?
2 gru 20:34
Bogdan:

proponuję tak:
| | 1 | |
x = √16 + 1 = √17, cosα = |
| |
| | √17 | |
| | 1 | |
cos2α = 2cos2α − 1 = 2* |
| − 1 = ... |
| | 17 | |
2 gru 20:36
Arek: ale wtedy 17 cos2 =1 ?
2 gru 20:36
Bogdan:
2 gru 20:38
Arek: no można i tak
2 gru 20:39
krystek: @Bogdanie kontynuowałam myśl Arka
@Arku otwórz szeroko oczy wszystko masz
2 gru 20:40
Arek: chwytam, chwytam −15/17 elegancko wyszło, dzięki panowie.
2 gru 20:45