dla funkcji f(x) = -x^2 3x 4 prosze o pomoc w rozwiązaniu :) z gory dziekuje
monia10010: dla funkcji f(x) = −x2+3x+4
a)−wyznacz miejsce zerowe(pierwiastki)
b)−wyznacz współrzędne wierzchołka
c)−przedstaw funkcję w postaci iloczynowej i kanonicznej
d)−naszkicuj wykres funkcji
e)−określ przedział monotoniczności
f)−znajdź najmniejszą i największą wartość na przedziale<0,2>
24 maj 16:43
adaś =]: a) podkładasz pod wzór −b/2a
b) W= (−b/2a, −Δ/4a )
c) wz. na postać kanoniczną y=a(x−p)+q
d) wykres chyba wiesz − bedzie parabola z ramionami na dół
f) −x2 3x 4
f(0)= podkładasz za x
f(2) podkładasz za x chyba tak =]
24 maj 16:52
adaś =]: p= −b/2a q=Δ/4a
24 maj 16:54
monia10010: ej mam taka prosbe czy bys mógł mi rozwiazać to bo kompletnie nie rozumiem tego a jest mi to
potrzebne do zaliczenia z gory dziekuje
24 maj 16:59
adaś =]: zaczekaj xD
24 maj 16:59
adaś =]: najpierw obliczasz Δ
Δ = b2−4*a*c
jak delta jest Δ >0 ma 2 miejsca zerowe jak Δ <0 niema mz zerowych a jak Δ =0 ma 1 podwójne
miejsce zerowe
24 maj 17:02
monia10010: ale o ktorym podpunkcie mowisz bo sie pogubilam

24 maj 17:05
adaś =]: =]
pierwsze co robimy =]
f(x)=−x2+3x+4 a=−1 ,b=3c=4
obliczamy Δ − musimy sprawdzić czy ma 1 2 czy wogole nie ma miejsca zerowego =]
24 maj 17:07
adaś =]: =] ?
24 maj 17:08
monia10010: no tak tedlte umiem wyliczyc a co dalej
24 maj 17:09
Eta:
Monia. ... Adaś dobrze Ci podpowiedział

Czekasz na gotowca?
Podałam Ci stronkę , tam wszystko jak "na talerzu" masz podane

!
Popracuj nad tym ..... ( bez urazy) OK?
powodzenia!
24 maj 17:09
adaś =]: jeśli Δ >0 to masz x1 i x2 ( 2 miejsca zerowe
jeśli Δ=0 to masz 1 miejsce zerowe −b/2a
jesli Δ<0 nie masz miejsca zerowego
24 maj 17:10
monia10010: adas to miejsca zerowe to beda 4 i 1 tak ?
dobrze myle
24 maj 17:22
adaś =]: dokładnie =]
24 maj 17:24
adaś =]: 4 i −1 bo −3+5/−2=−1 jak dobrze myślę i się nie mylę xD
24 maj 17:25
monia10010: dobra to rowiazuje dalej a jak zrobie nastepny to napisze. ej a w tym a) to trzeba rysowac
parabole?
24 maj 17:26
adaś =]: nie bo juz wyliczyłaś x1 i x2 czyli 2 miejsca zerowe
24 maj 17:27
monia10010: aha to czyli nie musze musze rysowac oki
24 maj 17:29
monia10010: ej a z tym wyliczeniem wspolzednych to co mam z tych wzorow skozystac co pisales
24 maj 17:35
adaś =]: −b/2a i −Δ/4a =]]]
24 maj 17:42
monia10010: wyliczylam i to bedzie W(1 1/2 , 1 1/4) tak
24 maj 17:45
adaś =]: yhy =] jak podstawiłas pod wzór to raczej tak
24 maj 18:05