własności liczb
Majka: Istnieją liczby dwucyfrowe, które mają tę własność, że jeżeli wpiszemy cyfrę 5 między jej
cyframi, to otrzymamy liczbę trzycyfrową 11 razy większą od danej. Sprawdź te własność dla
liczb 14 i 50. Zapisz ją algebraicznie, rozwiąż i zapisz warunek, jaki spełniają cyfry tej
liczby. Podaj wszystkie inne przykłady liczb o podanej własności.
2 gru 20:08
Bogdan:
11(10a + b) = 100a + 50 + b ⇒ 10a + 10b = 50 ⇒ a + b = 5 (a ≠ 0)
1 + 4 = 5 tak: 14 * 11 = 154
5 + 0 = 5 tak: 50 * 11 = 550
a + b = 5 , to wszystkie: 14, 23, 32, 41, 50
2 gru 20:13
Majka: dzięki
2 gru 20:20
Bogdan:
Spytam Ciebie Majka z ciekawości, w czym był problem? Zadanie jest przecież proste.
2 gru 20:24
Majka: Mam problem z tego typu zadaniami, trudno mi było zapisać tą właściwość a + b = 5
Do tego doszłam 11(10a + b) = 100a + 50 + b tylko nie wiedziałam, co z tym fantem zrobić dalej.
Po zobaczeni rozwiązania, rzeczywiście jest łatwe

Tak czy inaczej bardzo dziękuję.
2 gru 20:30
Bogdan:
2 gru 20:31