nci
zombi: | | 1 | |
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)−16x2+ |
| . Uzasadnij, że prosta przechodząca przez |
| | x | |
początek układu współrzędnych i styczna do wykresu funkcji f określona jest równaniem y=12x.
Kombinowałem, chyba przez godzinę i jak krew w piach, nic nie wyszło.
2 gru 19:56
Basia:
przez początek układu przechodzą proste y=ax
jeżeli taka prosta jest styczna do f(x) to
1. istnieje takie x
0, dla którego f'(x
0) = a
2. f(x
0) = ax
0
z (1)
32x
3 − 1 = ax
2
32x
3 = ax
2+1
z (2)
16x
3 + 1 = ax
2
16x
3 = ax
2 − 1 /*2
32x
3 = 2ax
2 − 2
ax
2 + 1 = 2ax
2 − 2
ax
2 − 3 = 0
rozwiązanie istnieje tylko dla a>0
x = ±
√3/a
y = ±
√3a
P(
√3/a;
√3a) i Q(−
√3/a; −
√3a)
to punkty styczności
stąd
| | √3 | | √a | |
16* |
| + |
| = √3a /*√a*√3 |
| | √a | | √3 | |
16*3 + a = 3a
2a = 48
a =24
inaczej mi wyszło, ale mogłam się w rachunkach pomylić
jeszcze sprawdzę
2 gru 20:19
Basia: nie widzę błędu; może coś źle przepisałeś, albo ja niedowidzę
2 gru 20:25
zombi: Możliwe, że zła odpowiedź, ale to z książki słowo w słowo przepisałem.
2 gru 21:19