matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica tangensow
Tomek:
Potrafi ktos rozwiazac takie zadanie? Trzeba jakos poprzeksztalcac ale nie wiem jak... limx→π/2
−
(tg
2
x+1)/(tg
2
x+5)
2 gru 19:43
Basia:
sin
2
x
tg
2
x =
cos
2
x
i będzie
sin
2
x+cos
2
x
cos
2
x
=
sin
2
x+5cos
2
x
cos
2
x
1
sin
2
x+5cos
2
x
i możesz podstawiać
2 gru 19:50
Tomek:
Wynik 1/(1+5*0)=1?
2 gru 19:54