Funkcja wymierna
Ania: Jak rozwiązać takie równania?
24 maj 16:37
tim: Mam pytanie, co oznacza [ ], czy to jest:
a) wartość bezwzględna, czy
b) podłoga/sufit?
24 maj 16:40
Ania: wartość bezwzględna :−))
24 maj 16:43
tim: No to co innego. Eta coś dla ciebie (jeżeli jesteś

)
24 maj 16:45
Ania: Bardzo proszę o pomoc ;−)
24 maj 19:12
Michał Kas: x dla x≥0
|x| −x dla x<0
Ty się trzeba kierować przy równaniach z modułem liczbowym
24 maj 19:26
Edek: pomnóż to przez mianownik i rozważ przypadki .np.
a) 2 = 3|1−3x|
1o x<13
2=3(−1+3x)
2=−3+9x
9x=5
x=59
ale niezgadza nam się z przedziałem
czyli x należy do zbioru pustego
2o
x≥13
2=3−9x
9x=1
x=19
ale niezgadza nam się z przedziałem
czyli x należy do zbioru pustego
dalej spróbuj sama
24 maj 19:26
Edek: no oczywiście dziedzina jeszcze
24 maj 19:26
Michał Kas: a) x≠13
b) x≠−2
c) x≠2
24 maj 19:34