matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Krzychu:
2
Ojciec i jego dwaj synowie koszą trawe przed domem. W ciągu godziny kazdy syn wykonuje
3
pracy wykonywanej przez ojca. Sam ojciec kosiłby trawę przez 3,5 godziny, wobec tego cała trójka wykona pracę w ciągu ilu godzin?
2 gru 19:33
Basia:
x praca ojca w czasie 1h (x+
2
3
x+
2
3
x)*n = 3,5*x x*n*(1+
2
3
+
2
3
) = 3,5x /:x n*(1+
2
3
+
2
3
) = 3,5
3,5
n =
1+
2
3
+
2
3
dokończ
2 gru 19:58