afa
nieuk: Podstawa graniastoslupa jest trojkat o bokach 4 i 8 oraz kacie miedzy nimi 120o. Pole
najwiekszej sciany bocznej graniastoslupa jest rowne 28. Wyznacz objetosc tego graniastoslupa.
Prosze o podpowiedz bo cos mi to zadanie nie wychodzi.
Stwierdzilem ze najpierw bedzie mi potrzeny x( krawedz podstawy ktorej jeszcze nie mam) i
pomyslalem ze skorzystam z twierdzenia cosinusow i po podstawieniu wyszlo cos takiego:
x2=82+42−2*8*4*cos120o
cos120o zamienilem na −cos60o − nie wiem czy dobrze bo nie przerabialem jeszcze tego
no i wyszlo mi ze x2=112 czyli brzydko i juz dalej nie kontynuowalem.
Co zrobilem zle?
2 gru 19:21
nieuk: chociaz jakas mala podpowiedz:(
2 gru 19:34
mexes: dobrze zrobiłeś z tego wynika że c= 4
√7 pole podstawy liczysz ze wzoru 1/2absin120* gdzie
sin120=cos30 czyli
√3/2 pole wychodzi 8
√3 zatem objętość to V= 8
√3 *
√7 = 8
√21 i tak
też jest w odpowiedzi

H=
√7 gdyż 4
√7*H = 28 stąd H=
√7
2 gru 21:27