Wzór funkcji dla warunków.,,
Guupik: Zad5. Wyznacz wzór funkcji liniowej, która spełnia podane warunki.
a)f(13)= 3 i f(−23)=0
b)f(√2=6 i f (2)=6
2 gru 19:09
krystek: a) y=ax+b wstawiasz podane dane i obliczasz
2 gru 19:10
Guupik: ale jak mam wstawić jak tu zadne a x czy b nie jest podane dosłownie.
2 gru 19:12
asdf: y = ax + b
| | 1 | | 2 | |
f( |
| = 3 oraz f(U{− |
| ) = 0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
układ równań (za x wstawiasz |
| , za y = 3 i w drugim podobnie) |
| | 3 | |
| | −2 | | 2 | |
0 = |
| a + b ⇒ b = |
| a |
| | 3 | | 3 | |
3 = a
| | 2 | | 2 | |
b = |
| * a = |
| * 3 = 2 |
| | 3 | | 3 | |
y = 3x + 2
b) już samemu

podobnie
2 gru 19:12
2 gru 19:13